Alvorens u de onderstaande informatie leest willen wij u erop wijzen dat deze pagina puur dient ter informatie. Wij raden geen enkele therapie meer aan dan de andere. Wij zijn dan ook in generlei opzicht aansprakelijk mocht u geen baat hebben bij de therapie. Het is alvorens u een therapie gaat volgen altijd raadzaam uw huisarts te raadplegen.
 

 
De Bowen Techniek is ontwikkeld door dhr. Tom Bowen. Het is een uitgesproken holistische behandeltechniek die het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert. Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen) wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Deze rolbeweging vindt tijdens de behandeling op elke plek maar een keer plaats. De beoefenaar prikkelt vervolgens weer een andere plaats en zo verder. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vermogen ‘wakker’ gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een korte pauze ingelast. De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend voor de patiënt. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt.

De Bowen Techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen komt het geregeld voor dat er een storing in de communicatie plaats vindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt. De Bowen Techniek geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen veel acute en chronische klachten verdwijnen. Daarnaast kan het lichaam, door een eenzijdig aanhoudende houding, voedingspatroon, emotie, etc. geen kans krijgen om tot herstel te komen. Hier dient dan extra aandacht aan gegeven te worden.

Met het prikkelen van de fascie (bindweefsellaagje om de spier) wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vinden ook verandering in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats.

Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, biedt de Bowen Techniek ook vaak uitkomst bij emotionele processen.

Een behandeling volgens de Bowen-techniek heeft een dusdanig effect op het lichaam dat de genezing erdoor wordt bevorderd, pijn afneemt en de patiënt zijn energie terugkrijgt. De behandeling wordt als zachtzinnig, subtiel en ontspannend ervaren, en juist deze eigenschappen maken de Bowen-techniek zo uniek.

De Bowen Techniek kenmerkt zich door
- De korte rolbewegingen (elke 'move' duurt slechts een enkele tel).
- De pijnloze rolbeweging wordt met lichte druk over zacht weefsel (spieren en pezen) uitgevoerd.
- De pauzes die ingelast worde na enkele rolbewegingen.

Tijdens deze pauzes verlaat de behandelaar de behandelruimte om de werking van de prikkel optimaal te laten doorwerken. Uiteraard gebeurt dit niet bij kinderen of bij volwassenen die om wat voor reden dan ook dit niet willen. De behandelingen kunnen door licht zittende kleding uitgevoerd worden en zijn niet belastend voor de cliënt.

- De snelheid van de reacties die het teweegbrengt.

In de meeste gevallen is het na slechts enkele behandelingen duidelijk of de Bowen Techniek de aangewezen behandelmethode is om tot resultaten te komen.

Bij de Bowen Techniek wordt een onderscheid gemaakt in de benadering van acute en chronische klachten.

Acute klachten
Bij acute klachten wordt veelal in de regio gewerkt waar de klachten zich voordoen. In de meeste gevallen zal het geval van het trauma nog geen blijvende invloed gehad hebben op andere delen van het lichaam. Meestal is de behandeling kort van duur (5 tot 20 minuten) en zijn enkele behandelingen voldoende voor blijvend herstel.

Chronische klachten. Als een klacht chronisch wordt heeft dit invloed op meerdere delen van het lichaam. De behandeling zal dan bestaan uit een basisbehandeling en een of meerdere toevoegingen, al dan niet lokaal. Deze basisbehandeling is erop gericht om het gehele lichaam weer te balanceren en zo de invloed die de hoofdklacht heeft op het lichaam te verminderen. Dit verklaart ook dat veel mensen als reactie op de behandeling tevens van andere klachten af komen.

De behandeling duurt dan ongeveer 45 minuten. De cliënt ligt op een zachte behandeltafel en wordt afgedekt met handdoeken. Tijdens de behandeling worden pauzes ingelast.Meer weten over de 'Bowen therapie' ?

Praktijk voor Bowen Therapie Landgraaf
Hanneke Smets
Tel: 045-5310536
e-mail:info@bowentherapie.info
http://www.bowentherapie.info
 

 
Zie ook het 'Forum' en lees of deel uw ervaring over therapievormen.