Wat is CVS?
Een vermoeidheid die onverklaarbaar is; continu aanwezig is (en aanhoudt voor een half jaar of langer) of telkens terugkeert; nieuw is of een duidelijk begin heeft (dus niet het hele leven al aanwezig is); niet het gevolg is van voortdurende inspanning-, niet aanzienlijk vermindert door rust; een meer dan 50 % vermindering van het vroegere activiteitenniveau op het gebied van werk, studie, sociale of persoonlijke activiteiten tot gevolg heeft.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Allereerst moet het een vermoeidheid zijn die, zoals hierboven al werd omschreven, ernstig is en onverklaarbaar. Deze vermoeidheid wordt niet beter na rust. Het moet minstens zes maanden of langer aaneengesloten aanwezig zijn.

Verder moet men minstens vier of meer van de volgende symptomen hebben:
  • Slecht geheugen en/of concentratiestoornissen
  • Gevoelige nek/hals of gevoelige lympheklieren in de nek.(NB ze hoeven niet perse opgezwollen te zijn maar alleen gevoelig/pijnlijk. Dit kan ene probleem vormen voor Fibromyalgie-patiënten waarbij deze plekken zowiezo al gevoelig zijn).
  • Pijnlijke keel (Waarbij er geen sprake is van een infectie)
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn (maar geen artritis)
  • Hoofdpijn in aanvallen die er voorheen niet was (spanningshoofdpijn of migraine)
  • Nachtrust waarvan je niet uitgerust wakker wordt.
  • Onbehaaglijk gevoel na inspanning(vermoeidheid, pijn en griepachtige symptomen na inspanning)
NB:Vijf van de bovengenoemde acht criteria zijn verbonden aan pijn en zijn ook dikwijls aanwezig bij Fibromyalgie-patiënten. Voor beider aandoeningen, Fibromyalgie als Chronisch Vermoeidheids Syndroom, geldt dat eerst uitgesloten moet worden dat de pijn en vermoeidheid niet door een andere aandoening wordt veroorzaakt zoals: slechte schildklierfunctie, ijzergebrek, artritis en vele andere aandoeningen. Mocht een van deze eerdervermelde aandoeningen gevonden worden en aangepakt zijn maar toch blijven de Fibromyalgie symptomen aanwezig dan worden bovengenoemde aandoeningen gezien als aandoeningen die naast de CVS of FMS aanwezig zijn en dienen afzonderlijk behandeld te worden.

Meer weten over CVS/ME?

+ ME.pagina.nl: Veel waardevolle links op een rij.
 

 
Zie ook het 'Forum' en lees of deel uw ervaring over het omgaan met Fibromyalgie.