Binnen de 'fibromyalgiewereld' kom je steeds vaker de aandoening HPU tegen. Wat het is en wat je er tegen kunt doen lees je hieronder. Ook hierbij wil ik even de kanttekening maken dat ik niks aanraad, maar ook niks ontraad. Je moet bij jezelf te rade gaan of het je de kosten en onderzoeken waard is.

De een heeft enorm baat bij een therapie terwijl de andere zeer teleurgesteld is doordat deze totaal geen verbetering heeft gehad, dit is sterk persoonsgebonden. Met andere woorden overweeg altijd goed voor je een therapie gaat volgen of het de kosten en de eventuele telleurstelling in verhouding staan tot het eventuele succes. Sterkte!
 
Wat is HPU?
HPU is een erfelijke stofwisselingsziekte, die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. De afkorting HPU staat voor hemopyrrollactamurie. De aandoening is vernoemd naar het stofje dat bij patiënten wordt gevonden in de urine: hemopyrrollactam-complex. Dit complex van chemische verbindingen wordt niet elders in het lichaam aangetroffen. Het is waarschijnlijk een afvalproduct van de stofwisseling.

Hemopyrrollactam-complex vangt enkele belangrijke bouwstoffen weg:

Vitamine B6. Om exact te zijn: pyridoxaal-5-fosfaat, de 'actieve' vorm van vitamine B6. In het bloed van sommige HPU-patiënten kan een ophoping van vitamine B6 worden vastgesteld. Dit kan behandelaars op het verkeerde spoor zetten, omdat zij de conclusie trekken dat er geen tekort is waar te nemen. Echter: de 'actieve' vorm wordt weggevangen en niet de oorspronkelijke vitamine. Vitamine B6 is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam, zoals de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Zink. Van dit mineraal is onder meer bekend dat het de weerstand tegen infecties vergroot. Mangaan. Bij onder andere de suikerstofwisseling, darmfuncties en de vorming van kraakbeen is dit mineraal een cruciale factor. Doordat hemopyrrollactam-complex deze voedingstoffen aan zich bindt, ontstaan ernstige tekorten in het lichaam. Centraal staat het gebrek aan de actieve vorm van vitamine B6. Dit tekort heeft namelijk een dubbel effect. Het verstoort niet alleen biochemische processen die afhankelijk zijn deze vitamine, maar het vermindert ook de opname van zink, mangaan en chroom.

Door de tekorten raakt het lichaam uit balans, wat kan leiden tot tal van gezondheidsklachten. De eerste symptomen kunnen overigens al direct na de geboorte ontstaan. Op hoge leeftijd hebben 'HPU-vrouwen' vaak een uitgebreid klachtenpatroon.

Het vitamine- en mineralengebrek kan niet worden opgeheven door het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine B6, zink en mangaan, omdat de tekorten in het lichaam te groot zijn. Met gerichte voedingssupplementen is HPU echter goed te behandelen.

HPU-Klachtenpatroon
Klachten door directe tekorten aan vitamine B6, zink en mangaan.
Elke HPU-patiënt heeft meerdere van deze kenmerken:

 • spierzwakte en verminderde spieropbouw;
 • gewrichtsproblemen;
 • maag- en darmklachten (a.g.v. koolhydraat-intolerantie en gebrekkige eiwitvertering);
 • hart- en vaatziekten (a.g.v. verhoogd homocysteïne);
 • problemen rond menstruatie, zwangerschap en bevalling;
 • suikerproblemen: hypoglykemie en eventueel later diabetes type-2 (a.g.v. koolhydraat-intolerantie en verlaagde leverfunctie).
Bij zeer hoge concentraties hemopyrrollactam-complex verergeren de klachten.
Daarnaast kunnen nieuwe klachten ontstaan, zoals:

 • bloedarmoede;
 • vermoeidheid (a.g.v. verminderde levercapaciteit)
 • psychiatrische aandoeningen, zoals depressie of schizofrenie;
 • spierspasmen, epileptoïde aanvallen, stuipen, krampaanvallen (a.g.v. magnesiumtekort)
 • Secundaire klachten door afwijkende regelsystemen.
Het ontstaan van secundaire klachten is afhankelijk van de concentratie hemopyrrollactam-complex, leeftijd (hoe ouder, des te meer klachten) en belastende factoren zoals stress, vormen van anticonceptie, medicijngebruik, andere ziekten en vegetarisme. De belangrijkste secundaire klachten zijn:

 • vermoeidheid (a.g.v. histamine-daling);
 • hoofdpijn en migraine (a.g.v. histamine-daling);
 • allergieën, zoals glutengevoeligheid (a.g.v. histamine-daling en/of een verlaagd IgA);
 • infecties (a.g.v. een verlaagd IgA);
 • verlaagde bloeddruk (a.g.v. hypofyse-onderfunctie);
 • verminderde vruchtbaarheid (a.g.v. hypofyse-onderfunctie);
 • overgewicht (a.g.v. hypofyse-onderfunctie).

HPU-test
Wanneer u zichzelf (deels) herkent in het HPU-klachtenpatroon, kan het zijn dat u zichzelf de vraag stelt: "Heb ik misschien HPU?".

Vooral wanneer u de symptomen herkent die kunnen ontstaan door directe tekorten aan vitamine B6, zink en mangaan, kan het zinvol zijn een antwoord te vinden. Met name één van de directe symptomen is kenmerkend voor mensen met HPU: een verhoogde beweeglijkheid van de gewrichten (hypermobiliteit). Veel HPU-vrouwen kunnen bijvoorbeeld hun pink recht naar achteren leggen, of hun duim overstrekken. Ook overbeweeglijkheid van het kaakgewricht komt vaak voor.

Daarnaast zijn veel vrouwen met HPU vermoeid. Vermoeidheid bij HPU kan het gevolg zijn van hypoglykemie, een verminderde levercapaciteit, een laag histamine-gehalte en/of onderactiviteit van de bijnier.

Talloze vrouwen met vermoeidheidsklachten lopen het medisch en alternatieve circuit af, op zoek naar een remedie. Maar zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat ze HPU hebben. Vermoeide patiënten worden dikwijls verkeerd behandeld of foutief gediagnosticeerd. Een voorbeeld is de 'rest-diagnose' chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS of ME). Een deel van de vrouwen die leven met het etiket 'ME' of 'CVS' heeft in werkelijkheid HPU en is derhalve te behandelen.

U kunt een testkit aanvragen voor het testen van uw urine op het hemopyrrollactamcomplex bij:

KEAC
van Mecklenburglaan 14
6006 GE Weert
tel. 0495-451428
(maandag tot en met donderdag 8.15-11.00 uur; maandag en donderdag eveneeens van 14.00 tot 15.00 uur)

Hieruit blijkt of u HPU heeft.

De set bevat een instructie en toelichting, een urinebuisje en een retourformulier. In het buisje zit een conserveermiddel. Nadat u het buisje hebt gevuld met urine, kunt u deze terugsturen naar het KEAC.

Na ongeveer twee weken verneemt u of in uw urine hemopyrrollactam-complex is aangetroffen (en zo ja: hoeveel precies). De originele HPU-test® kost € 45,- en kan alleen worden uitgevoerd bij het KEAC. In opdracht van de arts kost de test €40,50

 

 
Zie ook het 'Forum' en lees of deel uw ervaring over het omgaan met Fibromyalgie.