HSP's nemen erg veel in zich op - alle subtiele signalen die anderen niet oppikken. Maar wat anderen als normaal beschouwen, zoals harde muziek of mensenmassa's, kan hoogst stimulerend en daardoor stressvol zijn voor HSP's. De meeste mensen negeren sirenes, felle lichten, onbekende geuren, rommel en chaos. HSP's worden daardoor in de war gebracht.

De meeste mensen voelen hun voeten wel als ze de hele dag in een stad of een museum hebben rondgewandeld, maar ze haken niet af als je voorstelt 's avond nog naar een feest te gaan. HSP's hebben na zo'n dag behoefte om alleen te zijn. Ze zijn van streek en hebben te veel prikkels moeten verwerken.

De meeste mensen lopen een kamer binnen en merken misschien het meubilair op en de mensen die zich daar bevinden - dat is het dan wel. HSP's kunnen zich onmiddellijk bewust zijn, of ze het willen of niet, van de stemming, de vriendschappen en haatgevoelens, de frisheid of mufheid van de lucht en de persoonlijkheid van degene die de bloemen geschikt heeft.

Als je HSP bent, is het echter moeilijk te vatten dat je beschikt over een bepaalde bijzonder vaardigheid. Hoe vergelijk je innerlijke ervaringen met elkaar? Dat is niet eenvoudig. Over het algemeen valt het je op dat je minder lijkt te kunnen verdragen dan andere mensen. Je vergeet dat je hoort tot een groep die vaak heel veel creativiteit, inzicht, passie en zorgzaamheid heeft laten zien - zaken die door de maatschappij hogelijk gewaardeerd worden.

We zijn echter een totaalpakket. Het feit dat sensitiviteit een karaktereigenschap van ons is, betekent dat we ook voorzichtig zijn, in onszelf gekeerd en meer tijd alleen nodig hebben. Omdat mensen zonder deze eigenschap (de meerderheid) dat niet begrijpen, beschouwen ze ons als timide, verlegen, zwak of ongezellig. Omdat we vrezen deze etiketten opgeplakt te krijgen, proberen we net als anderen te zijn. Maar dat leidt er weer toe dat we overvoerd en gestrest raken. En vervolgens levert dat het etiket op van neurotisch of gek te zijn, eerst in de ogen van anderen en vervolgens in die van onszelf.

HSP en Fibromyalgie
Het is niet zo dat mensen met fibromyalgie ook persé HSP hebben. Maar het is mij opgevallen dat ik het wel degelijk veel onder 'FM-ers" hoor. Daarom ook wilde ik er hier op de website aandacht aan besteden. Juist mensen met fibromyalgie zijn gevoelige mensen die gevoelig zijn voor wat anderen denken, wat anderen doen etc. Ik hoop dat jullie iets aan deze pagina hebben gehad.


Meer weten over HSP?
+ HSP club: Club bij Het Net.
+ Elaine Aron:Schrijfster met HSP
 

 
Zie ook het 'Forum' en lees of deel uw ervaring over het omgaan met Fibromyalgie.