Veel fibromyalgie-patiënten hebben naast hun fibromyalgie ook nog last van andere nare aandoeningen of verstoringen. Bijvoorbeeld hypoglycemie. Wat het is en wat je er tegen kunt doen vind je op deze pagina.

Hypoglycemie:
We hebben er allemaal wel eens last van: een dipje op een bepaald moment van de dag. De neiging is dan groot om er met zakken drop of koekjes weer bovenop te komen. Dat is een natuurlijk reactie: bij zo’n dipje is de bloedsuikerspiegel namelijk heel laag. Je krijgt dan automatisch trek in zoetigheid.

Snoepen is echter geen oplossing. De eerste paar minuten lijk je er van op te knappen – je bloedsuikerspiegel stijgt weer snel – maar daarna komt de volgende dip des te harder aan. Je bloedsuikerspiegel is dan flink gekelderd. Met twee ongesuikerde dadels kun je jezelf al uit een dipje eten: laat die zak drop dus maar in de bureaula.

Voorkom een hypoglycemie
Bij sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel spreekt men van hypoglycemie. Een te laag bloedsuikergehalte wordt daarom ook wel een ‘hypo’ genoemd. Het is het gevoel wanneer je te lang niks hebt gegeten, bijvoorbeeld lang in de rij moet staan en denkt dat je gaat flauwvallen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel zijn niet prettig en niet gezond. Je voelt je het prettigst wanneer de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk is. Daar kun je met gezonde voeding heel goed zelf voor zorgen.

Voedingsvezels staan erom bekend dat ze de bloedsuikerspiegel constant houden. Daarom is het altijd goed om te kiezen voor volkoren producten.


Tips voor een constante bloedsuikerspiegel:
  • Kies voor volkoren in plaats van witte bloem, pasta’s, wit brood en witte rijst.
  • Vezelrijk zijn ook alle groenten, fruit, peulvruchten en maïs.
  • Vermijd alle soorten suiker en stroop. Dus ook de snoepjes en koekjes waarin deze zijn verwerkt. Rietsuiker, honing en dergelijke zijn voor de bloedsuikerspiegel even slecht als gewone witte suiker.
  • Eet regelmatig: beter vaker kleinere porties.
  • Drink zoveel mogelijk tussen de maaltijden door en niet teveel tijdens.
  • Roken, koffie en stress laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen en dienen dus vermeden te worden.
  • Mild vormen van lichaamsbeweging en frisse lucht zijn een aanrader.

 
Zie ook het 'Forum' en lees of deel uw ervaring over het omgaan met Fibromyalgie.