Fibromyalgie is een 'moeilijke' aandoening die vaak gepaard gaat met vele ups en downs.
Hier als partner of famillielid mee omgaan is ontzettend moeilijk en vraagt veel geduld en begrip van de kant van de partner. U verbaast zich er misschien over dat uw partner de ene dag meer kan dan de andere. Bij fibromyalgie is dit heel 'normaal'. Fibromyalgie kenmerkt zich door veel pijn en vermoeidheid. Daarnaast zal uw partner vaak last hebben van zogenoemde 'nevenaandoeningen. Hierover vindt u meer op onze website. Klachten aan de darmen, hoofdpijn, duizeligheid, het zijn allemaal geen uitzonderingen.

Hoe gaat u als partner nu om met iemand die fibromyalgie heeft?
Luister allereerst heel erg goed naar uw partner. Toon oprechte interesse in zijn/haar klachten. Vraag eens of u ergens mee kan helpen, wacht niet totdat uw partner het vraagt, het karakter van een FM-patiënte kennende zal dat namelijk niet zo snel gebeuren. Communicatie is het allerbelangrijkste in een relatie zo ook wanneer u samenleeft met iemand die fibromyalgie heeft.

Onthoud dat uw partner zélf vaak erg veel moeite heeft met het feit dat hij/zij steeds minder kan of minder lang kan volhouden. Wanneer u dan ook nog eens onbegrip zou tonen kan uw partner steeds verder in een depressie verzakken. Ondanks dat u het misschien niet begrijpt kunt in elk geval proberen uw partner serieus te nemen.

Praat samen over de fibromyalgie, dat hoeft heus niet dagelijks maar vraag eens oprecht naar hoe uw partner zich vandaag voelt. Laat hem/haar voelen dat u oprecht geïnterresseert bent in zijn/haar conditie.

Waak ervoor dat uw partner spreekwoordelijk 'vast roest'.
Probeer op een milde manier samen dingen te ondernemen die beweging vereisen. Ga bijvoorbeeld samen een stukje fietsen of wandelen. Probeer u wel aan te passen naar het uithoudingsvermogen van uw partner. Waarschijnlijk heeft uw partner moeite om maat te houden en zou al snel weer te veel kunnen doen waardoor hij/zij er meer last dan baat bij heeft en dat zou zonde zijn. Spreek van te voren met elkaar af dat uw partner aangeeft wanneer het tijd is om terug te gaan. Wanneer u zich daar ook écht aan houdt zult u samen een vertrouwensband opbouwen waar uw partner ook écht op kan bouwen en vertrouwen.

Verder kan het voorkomen dat uw partner een verjaardag of feestje niet denkt te redden doordat hij/zij erg moe is of veel pijn heeft. Uiteraard hoeft u niet bij de eerste 'kik' meteen toe te geven. Probeer door vragen te stellen uit te vissen of uw partner écht niet kan. Komt u tot de conclusie dat hij/zj echt niet lekker in zijn/haar vel zit, accepteer dat dan. Hem/haar dwingen heeft echt geen zin. U heeft er beiden alleen maar nadeel van. Accepteer, hoe moeilijk ook, dat uw partner niet meer op 'volledige sterkte' zal mee kunnen draaien en dat hij/zij keuzes moet maken. Soms zal de keuze op een feestje vallen de andere keer zal zij misschien een middagje winkelen belangrijker of leuker vinden. Maar beide dingen op één dag zullen naar alle waarschijnlijkheid niet meer gaan lukken.

Onderken op tijd wanneer u drijgt vast te lopen.
Verlies ook uzelf niet uit het oog. Het is niet de bedoeling dat u ook patiënt wordt of zich patiënt voelt. Denkt u er niet meer uit te komen? Schroomt u dan niet om eens een derde partij in te schakelen. Misschien dat u eens met een goede vriend(in) over kunt praten. Misschiend at u via onze website, in het forum, met mede FM-partners kunt praten en ervaringen en/of advies kunt raadplegen. En mocht dit alles niet voldoende zijn dan is het misschien raadzaam om hulp te zoeken in de vorm van psychotherapie. Hier is niets vreemds aan en tegenwoordig alom geaccepteerd en het kan u misschien net dat ruggensteuntje geven dat u nodig heeft zodat u uzelf en daardoor ook uw partner kunt helpen.

Succes!!

Zie ook het 'Forum' op deze site en deel of lees hoe anderen omgaan met Fibomyalgie