Alvorens u de onderstaande informatie leest willen wij u erop wijzen dat deze pagina puur dient ter informatie. Wij raden geen enkele therapie meer aan dan de andere. Wij zijn dan ook in generlei opzicht aansprakelijk mocht u geen baat hebben bij de therapie. Het is alvorens u een therapie gaat volgen altijd raadzaam uw huisarts te raadplegen.
 

 
Wat is Shiatsu?
Shiatsu is een van oorsprong Japanse geneeskunst, die gebruik maakt van de kracht van de aanraking en van het uitoefenen van druk om ieder van ons in contact te brengen met het vermogen onszelf te genezen. Bij een Shiatsu behandeling wekt de beoefenaar een diepe ontspanning en een gevoel van welzijn op door het uitoefenen van druk met de duimen, de vingers, de handpalmen en soms de ellebogen, de knieën en de voeten.

Dit gebeurt soms op een dynamische, soms op een ogenschijnlijk statische manier, die gepaard gaat met het uitoefenen van druk òp en het strekken vàn de ledematen en de romp. Daarbij worden gespannen spieren door een knedende beweging tot ontspanning gebracht en krijgen zwakke plekken kracht. Shiatsu is zeer ontspannend en toch opwekkend om te ontvangen. Je voelt je na afloop rustig en met elk deel van je lichaam verbonden. Shiatsu heeft zich ontwikkeld uit de traditionele oosterse massage en werkt evenals acupunctuur en andere oosterse therapieën in op het energetisch stelsel van het lichaam, met gebruikmaking van het netwerk van meridianen of energiebanen dat zowel met het functioneren van de inwendige organen als met onze emotionele, psychische en spirituele harmonie in verband staat.

Voor wie?
Shiatsu houdt het lichaam gezond, soepel, en in evenwicht, naast dat het de energetische veranderingen, die voortekenen van ziekte kunnen zijn, in de gaten houdt. In de oosterse opvatting ontstaat er een onbalans van energie voordat er symptomen van ziekte optreden. Deze energie wordt ki in het Japans of chi in het Chinees genoemd. Door regelmatige behandeling met Shiatsu kunnen eventuele onevenwichtige patronen in het ki-systeem van het lichaam zeer nauwkeurig gelokaliseerd en verholpen worden voordat ze klachten gaan geven.

Als mensen reeds problemen met hun gezondheid hebben, kan Shiatsu een zeer gunstige uitwerking hebben, zowel als een op zichzelf staande discipline, als tezamen met een andere additieve en reguliere behandelingswijze. Veel aandoeningen komen bijzonder in aanmerking om met Shiatsu behandeld te worden, waaronder hoofdpijn en migraine, acute en chronische rugpijn (vooral als die van de spieren komt), spierstijfheid, RSI klachten en nek- en schouderklachten.

Omdat het op de inwendige lichaamsorganen inwerkt, kan Shiatsu ook een rol spelen bij de behandeling van problemen met de spijsvertering, de bloedsomloop, het ademhalings- en hormoonstelsel. Shiatsu werkt diepgaand in op het ontspannen van het lichaam en het contact maken met de subtielere aspecten van iemands energetisch systeem en helpt daarom vaak heel goed bij de behandeling van stress, spanning, slapeloosheid, depressie en emotionele instabiliteit. Omdat Shiatsu een diepe ontspanning geeft kan een eenmalige behandeling voor iemand zonder klachten een weldadige ervaring zijn.
 

 
Zie ook het 'Forum' en lees of deel uw ervaring over therapievormen.